جام جهانی خوراكی ها

می خواهیم گشتی دور دنیا بزنیم و با شیوه تهیه و پخت خوراك ملی چند كشور آشنا شویم. این خوراكی ها با توجه به شرایط اقلیمی و فرهنگی این كشورها نقش مهمی در سفره غذایی آنها بازی می كنند و برخی از آنها همچون جوجه تندوری به شهرتی جهانی نیز دست یافته اند.

 

كارلیان

شیرینی كارلیان را می توان یكی از خوراكی های مشهور و مهم فنلاند به حساب آورد كه به شكل های مختلفی تهیه شده و هر شیرینی پز با خلاقیت خاص خود گویی امضاء شخصی اش را بر آن به ثبت می رساند. اگرچه داخل این شیرینی در اصل از نوعی خمیر به دست آمده از جو پر می شود، ولی گونه های دیگری شامل پوره سیب زمینی یا هویج نیز از آن تهیه می شود. در بخش هایی از فنلاند نیز سنت استفاده از انواع توت همچون شاه توت و توت فرنگی نیز در این شیرینی خوشمزه وجود دارد.

 

برای راحتی كار مواد مورد نیاز را به سه بخش پوره برنج، بدنه شیرینی و كره تخم مرغ تقسیم كرده ایم.

 

مواد مورد نیاز برای 20نفر

 

مواد پوره برنج

130گرم برنج

250میلی لیتر آب

800میلی لیتر شیر

1قاشق غذاخوری كره

1قاشق چایخوری نمك

1عدد تخم مرغ

 

بدنه شیرینی

 

200میلی لیتر آب

1قاشق چایخوری نمك

60گرم آرد شیرینی پزی

225گرم آرد چاودار

2قاشق غذاخوری كره آب شده

 

كره تخم مرغ

 

4عدد تخم مرغ

150گرم كره

نمك به میزان لازم

پیازچه به مقدار دلخواه

 

 

طرز تهیه

شیوه تهیه پوره برنج

 

آب را بجوشانید. كره و برنج را به آن اضافه كنید. عملیات پخت را ادامه دهید تا آب جذب شود. سپس شیر را به آن بیفزایید.

حدود 35تا 40دقیقه به آرامی بگذارید تا بپزد. فراموش نكنید كه مخلوط را هم بزنید و گرنه انتهای آن ته دیگ درست می شود.

مخلوط را كنار بگذارید تا سرد شود. سپس تخم مرغ را درون آن بشكنید و هم بزنید.

شیوه تهیه كره تخم مرغ

4عدد تخم مرغ را در آب جوش بپزید تا سفت شود.

تخم مرغ و كره را با چنگال هم زده تا به خوبی مخلوط شوند.

نمك و كمی پیازچه خردشده را به آن بیفزایید.

 

 

شیوه تهیه بدنه شیرینی

نمك را به آب افزوده و آرد را كم كم به آرامی در حال هم زدن به آن اضافه كنید. كمی پیش از پایان كار، آرد كره را نیز بیفزایید.

هم زدن را ادامه دهید تا به خمیری یكپارچه و كش دار دست یابید.

خمیر را به چهار بخش تقسیم كنید و هر قسمت را به اندازه ای بغلتانید تا چهار رول خمیر به دست آید. زمانی كه روی یك بخش خمیر كار می كنید در ظرف اصلی خمیر را بگذارید.

هر كدام از رول ها را به 4یا 5بخش تقسیم و هر بخش را توسط وردنه به دایره های نازكی تبدیل كنید. هر چه خمیر در این مرحله نازك تر باشد شیرینی برشته تری خواهید داشت، ولی باید در عین حال دقت داشته باشید كه در عین حال نازكی و خشكی بیش از حد نیز باعث ترك خوردن و شكاف برداشتن خمیر بدنه شیرینی خواهد شد.

برای راحتی كار می توانید با كمك یك شابلون شیرینی پزی یا كاسه ای به قطر تقریبی 12سانتی متر، خمیرها را پس از آن كه به اندازه كافی نازك شده برش و شكل دهید. در فنلاند بیشتر این شیرینی را به شكل بیضی می پزند، ولی شكل دایره ای راحت تر است.

در هر خمیر 2قاشق پوره بریزید و سپس خمیر را تا كرده و دورتادور روی لبه پوره میانی برگردانید. توجه كنید كه شیارهای ایجادشده در اطراف خمیر خیلی تیز نباشند؛ چون باعث سوختن بیش از حد بخش های تیز آن خواهد شد.

فر را روی دمای 250تا 275درجه سانتی گراد گرم كنید. خمیرهای پر شده را در سینی فر چیده و داخل فر بگذارید.

وقتی كه رنگ خمیرها برگشت با احتیاط توسط یك قلم مو كره را به شیرینی ها بمالید.

در پایان پخت، شیرینی ها را بگذارید تا سرد شوند.

شیرینی را با كره تخم مرغ میل كنید.

 

 

جوجه تندوری

جوجه تندوری را كه می توان غذای ملی كشور هندوستان به شمار آورد، در گوشه و كنار خیابان و در هر رستوران هندی یافت می شود. جوجه تندوری نیز مانند بیشتر غذاهای هندی با استفاده از ادویه و فلفل زیاد تهیه می شود. بنابراین خوردن آن به كسانی كه علاقه به خوراكی های تند و تیز دارند توصیه می شود.

 

مواد مورد نیاز برای 4نفر

 

6عدد بالای ران یا بغل ران مرغ

1قاشق غذاخوری روغن آفتابگردان

1قاشق غذاخوری سركه سیب

100میلی لیتر ماست

مایه اولیه

1قاشق چایخوری پودر فلفل قرمز

1قاشق چایخوری زردچوبه

1قاشق غذاخوری آب لیمو

سس تندوری

1قاشق چایخوری پودر گشنیز

1قاشق چایخوری پودر زیره

1قاشق چایخوری پودر ماسالا (نوعی ادویه ویژه هندی)

1قاشق چایخوری سس زنجبیل و سیر (برای تهیه سس زنجبیل و سیر چند حبه سیر پوست گرفته و شسته را با كمی زنجبیل تازه آب گرفته شده به همراه كمی نمك و روغن مایع در مخلوط كن می ریزیم. خمیر به دست آمده را می توان تا چند روز در یخچال برای مصارف بعدی مورد استفاده

قرار داد)

1قاشق چایخوری فلفل سیاه

1قاشق چایخوری نمك

1 قاشق چایخوری پودر شنبلیله

 

 

طرز تهیهآماده سازی سس تندوری

 

در یك مخلوط كن پودر گشنیز، زیره، ماسالا، سس زنجبیل و سیر، فلفل سیاه، نمك، برگ های خشك شنبلیله و پودر فلفل قرمز را با هم مخلوط كرده و كنار بگذارید.

 

آماده سازی مرغ

 

پوست مرغ ها را جدا كرده و با چاقو در دو طرف گوشت ها شیارهای عمیق ایجاد كنید تا بهتر بپزند.

 

آماده سازی مایه اولیه

 

پودر فلفل قرمز، زردچوبه و آب لیمو را به خوبی با هم مخلوط كنید. مخلوط حاصل شده را به مرغ ها افزوده به طوری كه به همه قسمت های آن ازجمله عمق شیارهای آن مالیده شود. سپس درپوشی روی آن بگذارید و اجازه بدهید به مدت 15دقیقه بماند.

 

آماده سازی مایه دوم

 

سس تندوری را با ماست به خوبی مخلوط كرده تا خمیری نرم و روان حاصل شود.

مخلوط حاصل را روی مرغ بریزید به طوری كه همه جای مرغ را در برگیرد.

سركه و روغن را مخلوط كرده و روی مرغ بپاشید.

در ظرف حاوی مرغ را بگذارید و آن را به مدت 4ساعت در یخچال قرار دهید.

 

آماده سازی نهایی

 

فر را روشن كنید و دمای آن را روی 220درجه سلسیوس بگذارید. مرغ را از یخچال خارج كنید و درون ورقه های آلومینیومی قرار دهید و درحالی كه روی آن باز است در قسمت میانی فر به مدت 25دقیقه قرار دهید. پس از این مرحله مرغ ها را توسط یك توری روی آتش منقل به مدت 3دقیقه كباب كنید.

خوراك حاضر است و پیش از سرو می توانید روی مرغ ها را با حلقه های پیاز و لیمو ترش بیارایید.

جوجه تندوری را با نان لواش نوش جان كنید.

 

 

مكبوس

یكی از غذاهای معروف در كشورهای عربی كه با دو نام كبسه (بیشتر در عربستان) یا مكبوس نامیده می شود. این خوراك در واقع نوعی پلومرغ است كه با افزودنی های ویژه عطر و طعمی عربی پیدا می كند. در كشورهایی همچون قطر و بحرین آن  را بیشتر با عنوان مكبوس می شناسند و خیلی در این مناطق هواخواه دارد. در كشورهای عربی دو نوع ادویه مخلوط به نام های بهارات و لومی یافت می شوند كه تشكیل دهنده طعم اصیل این خوراك هستند.

 

مواد مورد نیاز برای شش نفر

 

4/5فنجان آب

650گرم برنج

3عدد گوجه فرنگی (قاچ شده به 4قسمت)

1/5كیلوگرم مرغ

3عدد پیاز (خردشده)

1/4فنجان گشنیز خردشده

1عدد فلفل سبز تند (اگر غذاهای تند دوست دارید)

2عدد لیموعمانی

2قاشق چایخوری ادویه بهارات

1/5قاشق چایخوری زردچوبه

1قاشق چایخوری پودر زیره

2قاشق چایخوری دارچین

1قاشق چایخوری پودر هل

2حبه سیر

1عدد ریشه زنجبیل خردشده

3قاشق غذاخوری كره

1/4فنجان آب لیمو

3قاشق غذاخوری گلاب

3قاشق غذاخوری روغن مایع

3قاشق چایخوری نمك

 

 

نكته: از آنجایی كه احتمالاً دسترسی به بهارات ندارید، می توانید خودتان آن را درست كنید. برای این منظور می توانید به مقدار مساوی پودرهای فلفل سیاه، پاپریكا، گشنیز، زیره، دارچین، میخك، هل و جوزهندی را با هم بیامیزید.

 

شیوه آماده سازی

 

مرغ ها را خرد یا به دو نیم كنید. آب را بجوشانید و سپس برای مصرف بعدی كنار بگذارید.

در یك كاسه كوچك ادویه بهارات، زردچوبه، زیره، هل و یك قاشق چایخوری نمك را با هم مخلوط كنید و نیمی از این مخلوط را روی مرغ ها بپاشید.

در یك ماهی تابه پیازها را سرخ كنید تا طلایی شوند. سپس فلفل و لیموعمانی را به آن بیفزایید. حتما با یك چاقو در لیموعمانی چند شكاف ایجاد كنید.

مرغ را به ماهی تابه حاوی پیازداغ افزوده و چندبار زیرورو كنید. دارچین را روی مرغ ها پاشیده و سپس باقی مانده ادویه ای را كه قبلاً آماده كرده بودید به آن بیفزایید. مخلوط مرغ و پیازها و ادویه جات را چندبار به خوبی هم زده و سپس در ظرف را بگذارید تا به مدت 3دقیقه روی آتش ملایم بپزد.

سیر و زنجبیل خردشده و گوجه فرنگی را به ظرف اضافه كرده و هم بزنید. دوباره در ظرف را بگذارید و به مدت 3دقیقه حرارت دهید. بقیه نمك را بیفزایید و آبی را كه قبلاً جوشانده و كنار گذاشته بودیم به آن اضافه كنید.

در ظرف را بگذارید و به مدت حدود 1ساعت یا بیشتر (تا زمانی كه مرغ ها پخته شوند) مخلوط را بپزید. 5دقیقه قبل از پایان پخت، گشنیز خردشده را به ظرف اضافه كنید.

در زمانی كه مرغ در حال پختن است برنج را 10 دقیقه در آب بگذارید تا بماند. سپس آبكش كرده و كنار بگذارید. پس از پختن مرغ، برنج را به ظرف افزوده و خوب هم بزنید.

گلاب و آب لیمو را بیفزایید و در ظرف را ببندید و به مدت نیم ساعت بگذارید تا مخلوط پخته و آماده شود.

 

 

گالو پینتو

كاستاریكا به معنی «ساحل ثروتمند»، كشور زیبایی است در حوزۀ كارائیب با آب و هوای استوایی و سواحل خیره كننده . این كشور سفره های رنگین و خوشمزه ای از خوراكی های متنوع دارد كه از میان آنها امروز یك نوع پلوی خوشمزه به نام گالو پینتو را به شما معرفی می كنیم؛ خوراكی كه با لوبیای سیاه تهیه می شود. این لوبیا در كشورهای منطقه كارائیب بسیار مورد توجه است. گالو پینتوی خوشمزه در اصل خوراكی گیاهی و بدون گوشت به حساب می آید.

 

مواد مورد نیاز برای 6نفر

 

2قاشق غذاخوری روغن مایع (ترجیحاً كانولا)

1عدد پیاز متوسط خردشده

2حبه سیر خردشده

3فنجان برنج پخته شده (آبكش یا كته)

2فنجان لوبیای سیاه پخته شده

1قاشق چایخوری پودر زیره

1قاشق چایخوری پودر گشنیز

نصف قاشق چایخوری پودر زنجبیل

2تا 3قاشق غذاخوری سس ورسترشایر یا ورچستر

نمك و فلفل به مقدار لازم

برگ گشنیز تازه (اختیاری)

پیازچه خردشده (اختیاری)

نصف فنجان سركه سیب

2قاشق غذاخوری سس ماهی تایلندی

2قاشق غذاخوری عسل

1قاشق غذاخوری ملاس چغندر

آبلیمو

نصف قاشق چایخوری پودر میخك

نصف قاشق چایخوری پودر پیاز

1/4قاشق چایخوری پودر سیر

1/4قاشق چایخوری پودر فلفل چیلی

 

 

نكته: با این دستورالعمل كمتر از یك فنجان سس خواهید داشت.

 

طرز تهیه

آماده سازی سس

 

آماده سازی این سس آسان است. تمام مواد را در یك مخلوط كن بریزید و آنها را مخلوط كنید. اگر به تمبر هندی دسترسی داشته باشید می توانید كمی از آن را در آب گرم حل و صاف كنید و سپس یك قاشق غذاخوری از آن را همراه با یك قاشق غذاخوری سس سویا به مخلوط مورد نظر اضافه كنید.

 

 

شیوه آماده سازی

 

در یك ماهی تابۀ بزرگ روغن را با آتش متوسط داغ كنید.

پیاز را داخل ماهی تابه ریخته و تفت دهید تا نرم شده و رنگ آن كمی تغییر كند.

سیر را اضافه كرده و آن را حدود 5دقیقه تفت دهید تا پیازها طلایی شوند.

ادویه ها و سس ورسترشایر را اضافه كرده و هم بزنید.

سپس لوبیا (كاملاً آب گرفته) را بیفزایید و بعد برنج را به آن اضافه كنید.

مخلوط را به خوبی هم زده تا مطمئن شوید كه برنج و لوبیا به خوبی حرارت دیده اند.

نمك و فلفل را به مقدار لازم بیفزایید.

اكنون غذا حاضر است و بعد از كشیدن در دیس، می توانید روی آن را با برگ گشنیز و پیازچه بیارایید.

 

 

نشیما

كشور زامبیا در نزدیكی های جنوب قارۀ سیاه بسیاری از سنت های كهن خود ازجمله شیو ه های پخت وپز خوراك را حفظ كرده است.نشیما خوراك ملی این كشور است كه در همه جا و همه وقت یافت می شود. نشیما را می توان با آرد ذرت یا آرد مانیوك (كاساو) تهیه كرد. نشیما را با سبزی ها و انواع گوشت و ماهی می توان مورد استفاده قرار داد.

 

مواد مورد نیاز برای 6نفر

 

4فنجان آرد ذرت

2قاشق چایخوری نمك

(براساس ذائقه قابل تغییر)

16فنجان آب (درصورت نیاز می توانید مقدار آب را كمی بیشتر كنید)

 

 

شیوه آماده سازی

 

آب سرد را در یك قابلمه بریزید و روی آتش زیاد بگذارید تا جوش بیاید.

نیمی از آرد ذرت را قاشق قاشق و به آرامی به آب اضافه می كنیم و هم می زنیم. درجه حرارت را كم می كنیم و چند دقیقه می گذاریم تا بپزد.

بقیه آرد را نیز دوباره به آهستگی بر مخلوط پاشیده و هم می زنیم. از نكات اصلی و مهم در تهیه نشیما، عمل هم زدن است كه باید به طور پیوسته و بدون درنگ انجام شود. حتی محلی ها زمانی كه مقدار خوراك زیاد است از شخصی برای كمك در این امر بهره می جویند.

نشیما باید یك تكه كلفت و نرم و بدون گلوله آرد باشد. پس از این كه به این حالت رسید آتش را خاموش كنید و در قابلمه را دو یا سه دقیقه بگذارید و سپس آن را در كنار بشقاب های حاوی خوراك اصلی (به صورت تكه هایی گرد یا بیضی شكل) همچون ماهی سرخ كرده، استیك، مرغ و غیره سرو می كنیم.

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *