دور دنیا با غذا

سفر به دور جهان و آشنایی با شیوه های گوناگون آشپزی و شیرینی پزی یكی از كارهای دلچسبی است كه از همین جا بدون خریدن بلیت و با كمی حوصله می توانیم بخشی از آن را در آشپزخانه خودمان تجربه كنیم. به این طریق هم هر از گاهی حال و هوای سفره های مان را عوض می كنیم و هم تجربه لذیذ جدیدی برای جمع خانواده به ارمغان می آوریم. در این سفر همراه ما باشید.

 

بره یونانی

كشور باستانی یونان با قرار گرفتن در میانه جهان، گذرگاهی برای دادوستد آداب و رسوم شرق و غرب بوده و در واقع؛ آمیزه ای شگفت  و جذاب از سنت های دو سوی جهان به شمار می آید. اقلیم معتدل و سرسبز مدیترانه ای یونان از دیرباز زمینه ساز رویش انواع گیاهان و پرورش انواع دام و طیور در این بخش از جهان بوده و بدین ترتیب خوراكی های این سرزمین نیز همواره در بالاترین سطح كیفیت و طعم مورد علاقه بیشتر مردم قرار داشته است. امروز سری به این دیار كهن می زنیم و یك نوع خوراك بره به سبك بومی اینجا را امتحان می كنیم. لازم به ذكر است كه علاوه بر شیوه ای كه در ادامه آورده ایم، شیوه های دیگری نیز با استفاده از موادی اضافه ازجمله فلفل دلمه ای، لیمو و غیره نیز برای آماده سازی این خوراك وجود دارد.

 

800گرم سیب زمینی متوسط كه به شكل دایره ای و نازك بریده شده باشند.

4عدد گوجه فرنگی كه به شكل دایره ای و نازك بریده شده باشند.

1عدد بادمجان كه به شكل دایره ای و نازك بریده شده باشد.

4حبه سیر خرد شده

3قاشق غذاخوری پونه كوهی خشك (اورِگانو) و كمی هم برای پاشیدن در آخر كار.

85گرم زیتون بی هسته (در كشور یونان از نوعی زیتون به نام كالاماتا كه رنگی متمایل به قهوه ای داشته استفاده می شود).

5قاشق غذاخوری روغن زیتون

100گرم پنیر فتای خرد شده

4تكه بریده شده بره (هر كدام به اندازه یك استیك)

 

 

شیوه آماده سازی

 

فر را تا دمای 200درجه سانتی گراد داغ كرده و در سینی فر سیب زمینی، گوجه فرنگی و بادمجان را به صورت یك لایه بچینید.

بر روی لایه فوق پونه كوهی، سیر و زیتون قرار داده و یك لایه پنیر فتا روی آن بپاشید. سپس یك لایه دیگر تكرار كنید.

حدود 50دقیقه حرارت دهید. اگر دیدید كه این مواد در حال سوختن هستند می توانید روی ظرف را با ورق آلومینیوم بپوشانید.

روی این لایه ها استیك های بره را قرار دهید و كمی روغن زیتون ، نمك و فلفل به میزان دلخواه به آن بیفزایید و بگذارید حدود 15 تا 20 دقیقه حرارت دیده تا گوشت بپزد.

در پایان كار كمی پونه كوهی خشك روی آن بپاشید.

 

 

خوراك ملی همسایه

كشور بزرگ پاكستان با تاریخ پر فراز و نشیب و فرهنگی تلفیقی از خرده فرهنگ های گوناگون، مكانی رؤیایی برای دوستداران غذاهای لذیذ و فراموش نشدنی است. در این میان «نیهاری» را می توان به عنوان غذای ملی پاكستان به حساب آورد كه از گذشته های دور بر سفره مردم این دیار حضوری پررنگ داشته است. واژه نیهاری از «نهار» عربی به معنای روز گرفته شده است. نیهاری برخلاف غذاهایی كه امروزه به سرعت آماده می شوند نوعی خوراكی سنتی بوده كه زمان نسبتاً زیادی باید صرف پختن آن شود تا به خوبی جا بیفتد. نیهاری علاوه بر پاكستان در بسیاری از مناطق مسلمان نشین هندوستان نیز رایج است.

 

مواد لازم برای 4-3نفر

 

نیم كیلوگرم گوشت گوساله

نمك به میزان لازم

فلفل سیاه به میزان لازم

نصف قاشق چایخوری زردچوبه

نصف قاشق چایخوری پودر گشنیز خشك

4قاشق غذاخوری روغن

3قاشق غذاخوری آرد سفید

1قاشق چایخوری زنجبیل تازه له شده

برای پختن نیهاری نیاز به نوعی ادویه مخلوط داریم كه در اینجا مواد لازم برای تهیه آن را می بینیم:

2قاشق چایخوری بذر رازیانه

نصف قاشق چایخوری دانه فلفل سیاه

نصف قاشق چایخوری دانه زیره سبز

2عدد دانه هل- 10عدد دانه میخك

1عدد چوب دارچین

1عدد برگ بوی خشك

یك چهارم قاشق چایخوری جوزهندی رنده شده (برای رنده كردن جوز هندی باید از رنده بسیار ریز استفاده كرد)

2قاشق چایخوری بذر گشنیز

ادویه جات بالا را باید در یك مخلوط كن برقی به خوبی مخلوط كنید تا به صورت یك دست و نرم درآید.

 

 

شیوه آماده سازی

 

روغن را در یك قابلمه داغ كنید.

گوشت را به آن افزوده و كمی تفت دهید.

نمك، فلفل، زردچوبه، پودر گشنیز، و زنجبیل را به آن بیفزایید.

مخلوط را خوب به هم زده و اندكی آب به آن بیفزایید.

آرد سفید را در نیم فنجان آب حل كنید و هم بزنید. این محلول را به مواد درون قابلمه بیفزایید و آن قدر حرارت دهید كه آب به جوش آید.

ادویه مخلوطی را كه از قبل آماده كرده بودید در یك پارچه بسیار ریزبافت كنفی یا كتانی بریزید و پارچه را گره بزنید و در قابلمه قرار دهید، به طوری كه طعم ادویه به گوشت برسد ولی تفاله آن پس از پایان كار از خوراكی قابل جداكردن باشد.

4فنجان آب به قابلمه بیفزایید و حرارت را بسیار كم كنید و به مدت 5-4ساعت بگذارید تا گوشت به خوبی بپزد.

پس از پخت گوشت پارچه حاوی ادویه را خارج كنید.

برای تزئین گوشت می توانید از پیاز داغ، برگ جعفری یا فلفل سبز استفاده كنید

 

 

قَطایف

شاید علاوه بر غذاهای متنوع و لذیذ لبنانی در مورد شیرینی های خوشمزه این دیار نیز شنیده باشید. امروز می خواهیم دستور پخت یك نوع شیرینی ساده و در عین حال پرطرفدار لبنانی به نام قطایف را با هم مرور كنیم. قطایف در كشور لبنان حتی توسط بسیاری از دستفروش های خیابانی نیز به فروش می رسد. قطایف در تمام اوقات سال به ویژه در ماه مبارك رمضان در این كشور و برخی از كشورهای عربی همسایه همچون سوریه و اردن طرفداران زیادی دارد.

 

مواد لازم برای تهیه پن كیك

 

نصف قاشق چایخوری مخمر خشك فوری

1قاشق چایخوری شكر

كمی بیش از یك فنجان آب ولرم

یكی و نصف فنجان آرد سفید

یك هشتم قاشق چایخوری نمك

مواد لازم برای تهیه مایع شیرینی

1فنجان گردو خردشده

2قاشق غذاخوری شكر

1قاشق چایخوری عرق بهارنارنج

مواد لازم برای تهیه شربت

2فنجان شكر

كمتر از دو فنجان آرد ذرت

1قاشق غذاخوری عرق بهارنارنج یا گلاب

سه چهارم فنجان آب ولرم

 

 

شیوه آماده سازی

مخمر و شكر را در آب به مدت حدود 10دقیقه حل كنید تا كف كند. اگر پس از این مدت، محلول كف نكند نشانه آن است كه جنس مخمر خوب نبوده یا این كه آب، سرد یا خیلی داغ بوده است. پس در خرید مخمر با كیفیت و همچنین از ولرم بودن آب اطمینان حاصل كنید.در یك كاسه جداگانه آرد و نمك را مخلوط كنید. محلول شكر و مخمری را كه قبلاً آماده كرده اید به این كاسه بیفزایید. سپس آن را به خوبی هم بزنید و در ظرف را بگذارید و در یك مكان نسبتاً گرم حدود 45دقیقه بگذارید تا بماند.هنگامی كه خمیر پن كیك در حال ورآمدن است مایه شیرینی را آماده كنید. در یك كاسه كوچك گردوی خردشده را با شكر مخلوط كنید. عرق بهار نارنج را به آن افزوده و بگذارید كنار بماند.حالا زمان مناسبی است كه شربت یا شهد شیرینی را آماده سازید. آب، شكر و آرد ذرت را در یك قابلمه ریخته و هم بزنید. بگذارید تا به جوش بیاید و سپس عرق بهارنارنج یا گلاب را به آن بیفزایید. در تمام مدت محلول را به خوبی هم بزنید و درجه حرارت را پس از به جوش آمدن كم كنید تا غلظت مورد نظر و مناسب شهد به دست آید.یك ماهیتابه را با حرارت متوسط داغ كنید. با استفاده از یك ملاقه پن كیكی به ارتفاع حدود 12سانتی متر آماده كنید و ماهیتابه را حرارت دهید. هنگامی كه حباب های هوا از بالای پن كیك شروع به آزاد شدن كردند، آن را از ظرف خارج كرده و كنار بگذارید. دقت كنید كه پن  كیك برنگردد.در یك ماهیتابه به ارتفاع حدود 2/5سانتی متر روغن را با حرارت متوسط داغ كنید. در میان هر یك از پن كیك های آماده دایره ای شكل، یك قاشق از مایه پركننده (مخلوط گردو) بریزید و آن را به شكل نیم دایره برگردانده و لبه هایش را نیز فشار دهید. سپس پن كیك های پرشده را از هر دو طرف در داخل ماهی تابه سرخ كنید تا به رنگ طلایی مناسب درآیند و در نهایت روغن آنها را بگیرید و با افزودن شكر به روی آنها شیرینی خوشمزه ای را كه درست كرده اید نوش جان كنید. در ضمن برای تزئین این شیرینی می توانید در پایان كار، كمی پودر پسته نیز روی آن بپاشید.

 

كباب لقمه

در گذر از كوچه های سنگی سارایوو و بسیاری از شهرهای كوچك و بزرگ بوسنی و هرزگووین و همچنین برخی از كشورهای حوزه بالكان و جنوب اروپا همچون بلغارستان، آلبانی و صربستان بوی خوش كباب لقمه را می توان هنگام ظهر و شام استشمام كرد. كباب لقمه در زبان محلی بوسنیایی «چِواپی» گفته می شود. برخی از رستوران های قدیمی شهر كه فقط به عرضه كباب لقمه می پردازند از شهرت بالایی برخوردارند. به یكی از این رستوران های معروف در شهر بلگراد با نام «كباب لقمه ای سارایوو» سری می زنیم و دستور پخت یك كباب لقمه لذیذ را با هم مرور می كنیم.

 

مواد مورد نیاز برای 4نفر

 

350گرم گوشت گوساله چرخ كرده

350گرم گوشت گوسفند چرخ كرده

3قاشق غذاخوری پیاز رنده شده

3حبه سیر رنده شده

یك و نیم قاشق چایخوری فلفل قرمز پاپریكا

یك و نیم قاشق چایخوری نمك

یك و نیم قاشق چایخوری فلفل سیاه

سه چهارم قاشق چایخوری جوش شیرین

 

 

شیوه آماده سازی

در یك كاسه نسبتاً بزرگ گوشت ها، پیاز، سیر، پاپریكا، نمك، فلفل سیاه و جوش شیرین را مخلوط  كنید و به خوبی با دست مالش دهید تا تمام مواد با هم مخلوط شده و گوشت حالت خمیری پیدا كند.لقمه های كباب را به طول تقریبی یك انگشت به شكل لوله ای درآورید.منقل و آتش را راه بیندازید و ورقه ای فلزی برای پخت كباب ها روی آتش قرار دهید تا چند دقیقه خوب داغ شود و سپس كباب ها را روی آن بپزید. قبل از قرار دادن كباب ها برای جلوگیری از چسبیدن كباب، ورقه فلزی را با كمی روغن مایع چرب كنید. درصورتی كه دسترسی به منقل و ورقه فلزی ممكن نیست، كباب ها را در ماهیتابه ای با روغن كم سرخ كنید.پس از پختن كباب می توانید با نان لواش و كمی پیاز و جعفری خردشده همراه با ترشی مورد علاقه تان آن را نوش جان كنید.

 

فاریكال

فاریكال یكی از مهم ترین غذاهای كشور سرد و شمالی نروژ است كه مواد اصلی آن را گوشت گوسفند یا بره، سیب زمینی و كلم تشكیل می دهد. این خوراك لذیذ در اوایل پاییز بر سر سفره نروژی ها زیاد یافت می شود. در بسیاری از نظرسنجی ها این غذا را به عنوان غذای ملی نروژ اعلام كرده اند.تهیه این خوراك لذیذ را مرور می كنیم.

 

مواد لازم برای 6نفر

 

1عدد ران برّه یا دو كیلوگرم گوشت بره

3قاشق غذاخوری دانه فلفل سیاه

نمك به میزان لازم

1عدد كلم برگ بزرگ

2قاشق غذاخوری آرد سفید

2لیوان آب

 

 

شیوه آماده سازی

كلم را به قطعات بزرگ و نسبتاً باریك برش دهید.

در یك كاسه گوشت را با آرد سفید مخلوط كنید تا همه جای گوشت را آرد سفید بپوشاند. استفاده از آرد به غلظت بیشتر خورش كمك می كند.

روی لایه كلم، گوشت بچینید و دوباره روی آن را یك لایه دیگر كلم بپوشانید. این كار را ادامه دهید تا در نهایت در بالای ظرف یك لایه كلم داشته باشید.

در حین چیدن این لایه ها می توانید نمك و فلفل را بپاشید یا این كه نمك را پاشیده و فلفل را در یك پارچه نازك یا توری چای در آب ظرف قرار دهید تا فقط تندی و طعم آن به خوراك برسد و تماس مستقیم با آن پیدا نكند.

آب را به قابلمه اضافه كنید.

حرارت آتش را زیاد كنید تا آب قابلمه به جوش آید. پس از به جوش آمدن درجه حرارت را كم كنید و بگذارید حدود دو ساعت و نیم روی حرارت ملایم به خوبی بپزد.

در نروژ رسم بر این است كه در كنار این خوراك دورچین سیب زمینی پخته می گذارند. شما هم می توانید هنگام پختن گوشت در یك ظرف جداگانه چند عدد سیب زمینی پوست گرفته را همراه با آب و نمك بپزید و پس از آماده شدن غذای اصلی آنها را در كنارش قرار دهید.

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *