شکم گردی با طراوت بهار

همان طور که هر گردی گردو نیست، هر غذایی را هم نمی توانیم فقط به صرف این که قابل خوردن است، وارد رژیم غذایی مان کنیم. بسیاری از افراد معتقدند كه غذا نیز مانند زبان بخشی از فرهنگ هر جامعه است و می توان علاوه بر گشت و گذار میان سنت ها و آداب و رسوم هر کشور در شیوه پذیرایی از مهمان ها در سفر، به محتوای بشقاب هایی که بر سر سفره و میز، این سو  و آن سو گذاشته می شود دقیق شد و نشانه های فرهنگ و تمدن را جست وجو کرد. برای نمونه مردم تركیه بر این نظرند كه هر غذایی را باید به فصلش خورد و هر شخصی هم باید خوراکی های سازگار با طبیعت خود را در برنامه غذایی روزانه قرار دهد. بنابراین آنها مهمانی های شان را مطابق با اصول پزشكی سنتی و الگوهای غذایی سالم برگزار می کنند. در کشورهای همسایه مانند ترکیه، سوریه، عراق و کمی آن طرف تر؛ لبنان و برخی کشورهای مسلمان نشین به دید و بازدیدهای زمستانی که در آن با غذاهای مخصوص فصل از مهمانان پذیرایی شود، اهمیت زیادی داده می شود.لبنانی ها معتقدند، دورهمی های فامیلی در آستانه بهار باید متفاوت از دورهمی های خویشاوندی در بهار و تابستان باشد. بسیاری از جمعیت مسلمان کشورهای همسایه، آداب میزبانی همراه با اصول تندرستی و مبتنی بر مزاج شناسی را به خوبی  می دانند و با غذاهای مقوی پر ادویه، سالادهای خوشرنگ و شیرینی از مهمانان شان پذیرایی می کنند. آن ها همچنین بر این باورند كه هر غذایی را باید با مصلح و تعدیل کننده اش مصرف کرد. برای نمونه ماهی را با زیتون، ادویه گرم و آویشن سرو می کنند، یا همراه کباب، سکنجبین و ترشی های طبیعی قرار می دهند.در زیر نگاهی داریم به فرهنگ غذایی و همچنین خوراك  های چند كشور مسلمان.

 

دورهمی در لبنان

در برخی از مناطق لبنان رسم بر این است که روزهای پایانی هفته با برپا کردن مراسم شادمانی به استقبال بهار می روند . آن ها در این روزها غذای خود را بین همسایه ها تقسیم می کنند. کمک به فقیران، پخش نذری، خواندن دعاهای دسته جمعی و شب نشینی از آداب و رسوم  لبنانی ها در برخی جشن های زمستانی است. مسلمانان این کشور معمولا در سفره شان با نوشیدنی، شیرینی ها و غذاهایی مانند حمص، کباب، شربت گلاب، سمبوسه، عرایس و کلاج در کنار ادویه ها و مواد مقوی دیگری مانند سماق ، گشنیز ، روغن کنجد ، دارچین ، شربت انار و عسل از مهمانان شان پذیرایی می کنند.

 

سالاد هفت رنگ

تبوله به عنوان پیش غذا معمولا در سفره های مهمانی لبنانی ها وجود دارد. شما هم می توانید به راحتی این سالاد مقوی و خوش طعم را تهیه کنید و به رسم بدرقه کردن زمستان و فرارسیدن بهار از مهمان های خود پذیرایی کنید.

 

مواد لازم

 

یک فنجان بلغور، دو سوم فنجان آب جوش، یک سوم فنجان روغن زیتون، یک سوم فنجان آب لیموترش تازه، یک فنجان پیاز قرمز خرد شده، یک فنجان جعفری تازه، یک چهارم فنجان نعناع تازه، سه عدد گوجه فرنگی، یک عدد خیار، یک قاشق چای خوری نمک و مقداری فلفل.

 

روش تهیه

 

ابتدا باید بلغور را به مدت یک ساعت در آب جوشیده خیس کنید تا نرم شود. در تهیه تبوله تمام مواد باید کاملا خرد شوند. سبزیجات به خصوص جعفری، پیاز  و گوجه فرنگی را تا جایی که امکان دارد ساتوری کنید. مواد را به یکدیگر اضافه کرده و از روغن زیتون و آب لیمو ترش به عنوان چاشنی استفاده کنید.

 

دسر لبنانی

یکی دیگر از دسرهایی که معمولا پای ثابت سفره های مهمانی زمستانی لبنانی ها  قرار دارد، دسر گلابی است. شما هم می توانید با تهیه دسر گلابی مهمان های تان را در آستانه بهار  شگفت زده کنید.

 

طرز تهیه

 

نخست با آب و شیره انجیر یا خرما و کمی شکر، شربت درست کنید و گلابی ها را به مدت 20  تا 25  دقیقه در آن بجوشانید. برای این كه گلابی ها طعم شربت را به خود بگیرند، از قسمت انتهایی با قاشق توپی کمی از گوشت گلابی را جدا کرده و آن را داخل قابلمه قرار دهید. پس از سرد شدن آن را به مدت شش تا هشت ساعت در یخچال قرار دهید. دست آخر هم دسر را با شکلات ذوب شده و شربت خوش طعم کنید.لازم به یادآوری است كه به ازای هر پیمانه شکر از دو پیمانه آب و به همین اندازه شیره انجیر یا خرما برای تهیه شربت استفاده کنید.

 

وعده  مصری برای فصل طراوت

یکی از غذاهای ساده و مقوی که معمولا در سفره مهمانی مصری ها  و همچنین مسلمانان ترکیه یافت می شود، املت با پنیر فتاست که معمولا با تعدیل کننده هایی نظیر گردو و عسل خورده  می شود. این ماده غذایی خوشمزه حاوی میزان بالایی پروتئین و کلسیم است .مردم ترکیه معتقدند در صورتی که این خوراك به همراه سبزی یا دانه های روغنی مصرف شود، میزان جذب املاح و ویتامین های بدن را بالا می برد. پخت این خوراك آن قدر ساده است كه فقط در کمتر از 10 دقیقه آماده می شود. بنابراین برای مهمان های ناخوانده درنوروز مناسب تر است.

 

طرز تهیه

 

برای تهیه املت پنیر دو نفره کافی است چهار عدد تخم مرغ را در ظرفی مناسب به خوبی هم بزنید. در ظرفی دیگر سه قاشق غذا خوری پنیر فتای رنده شده را با یک قاشق چای خوری شیر مخلوط کنید. کف ماهیتابه را با روغن چرب کنید و آن را روی شعله اجاق گاز با حرارت متوسط قرار دهید و تخم مرغ های هم زده را همرا با فلفل و نمک داخل آن بریزید. پس از این که تخم مرغ ها پخته شدند، مایه پنیر را در وسط ماهیتابه بریزید و با کفگیر آن را به یك گوشه  ظرف هدایت کنید. سپس یک لبه ورقه تخم مرغ ها را گرفته و آن را تا کنید. املت شما در کمتر از یک دقیقه آماده است.

 

جشن های  خوراكی قبرس

در برخی مناطق ترکیه  و قبرس، جشن های زمستانی و بهاری رنگ و بوی خاص خود را دارند. برای نمونه در جشن های زمستانی قبرس ترك، هدیه دادن و دید و بازدید از خویشاوندان و دوستان مرسوم است. مردم این كشور سفره های خود را  با شیرینی هایی مانند شکر بایرامی و کولاج و همچنین پنیر ، زیتون ، بورک و چای ترکی تزئین و از مهمانان پذیرایی می کنند.

 

روزهای گرم مالایی

مالایی ها هم مانند مسلمانان ترکیه و لبنان، مراسم دید و بازدید را با خوراك های رنگین خوش طعم برگزار می کنند. کدو حلوایی و انبه در بسیاری از کشورهای مسلمان نشین مانند مالزی و ترکیه پای ثابت سفره های دورهمی خانوادگی است. اکثر مسلمانان مالایی جشن های شان را با پخش غذا، پس از پایان مهمانی در محله های فقیر نشین به پایان می رسانند. برنج خامه ای شکلی با نام بوبور لامبو، که در پخت آن از شیر نارگیل، ادویه هایی مانند زیره و گوشت گوسفند استفاده می شود، از جمله غذاهای معروف در مهمانی های این كشور است.

حلوای انبه یکی دیگر از غذاهای مقوی مخصوص جشن های آخر زمستان و اول بهار است که بیشتر در کشورهای مسلمان جنوب آسیا مانند مالزی و اندونزی تهیه می شود.

 

مواد لازم برای حلوای انبه

 

برای درست کردن این حلوا به سه عدد انبه رسیده، نصف فنجان آرد سمولینا، یک چهارم تا نصف فنجان شکر و یک قاشق غذا خوری کره نیاز داریم.

 

روش پخت

 

انبه ها را پوست بکنید و پس از جدا کردن هسته، آنها را داخل مخلوط کن بریزید تا یک دست شوند،  کف ماهیتابه را با کره یا روغن چرب کنید و آرد سمولینا را در آن تفت دهید تا بوی خامی آن از بین برود. در ظرفی دیگر، شکر و آب را با یکدیگر مخلوط کنید تا شربتی غلیظ به دست بیاید. مخلوط انبه، آرد و شربت را در ماهیتابه بریزید و آن را روی شعله متوسط اجاق گاز قرار داده و هم بزنید. برای جلوگیری از چسبیدن مایه حلوا به کف تابه یا کناره های آن، مایه را مرتب هم بزنید. تا زمانی که مخلوط خودش را بگیرد و حجم آن به یک سوم مقدار اولیه خود برسد این کار را انجام دهید. در این مرحله تقریبا به 20 دقیقه زمان نیاز خواهید داشت. در مرحله بعد، هل آسیاب شده را به مایه حلوا اضافه کنید. کف ظرف دیگری را چرب کنید، مایه حلوا را در آن بریزید، تا سفت شود. حلوا را می توانید در یخچال قرار دهید یا گرم میل کنید.

 

وعده  مصری برای فصل طراوت

یکی از غذاهای ساده و مقوی که معمولا در سفره مهمانی مصری ها  و همچنین مسلمانان ترکیه یافت می شود، املت با پنیر فتاست که معمولا با تعدیل کننده هایی نظیر گردو و عسل خورده  می شود. این ماده غذایی خوشمزه حاوی میزان بالایی پروتئین و کلسیم است .مردم ترکیه معتقدند در صورتی که این خوراك به همراه سبزی یا دانه های روغنی مصرف شود، میزان جذب املاح و ویتامین های بدن را بالا می برد. پخت این خوراك آن قدر ساده است كه فقط در کمتر از 10 دقیقه آماده می شود. بنابراین برای مهمان های ناخوانده درنوروز مناسب تر است.

 

طرز تهیه

 

برای تهیه املت پنیر دو نفره کافی است چهار عدد تخم مرغ را در ظرفی مناسب به خوبی هم بزنید. در ظرفی دیگر سه قاشق غذا خوری پنیر فتای رنده شده را با یک قاشق چای خوری شیر مخلوط کنید. کف ماهیتابه را با روغن چرب کنید و آن را روی شعله اجاق گاز با حرارت متوسط قرار دهید و تخم مرغ های هم زده را همرا با فلفل و نمک داخل آن بریزید. پس از این که تخم مرغ ها پخته شدند، مایه پنیر را در وسط ماهیتابه بریزید و با کفگیر آن را به یك گوشه  ظرف هدایت کنید. سپس یک لبه ورقه تخم مرغ ها را گرفته و آن را تا کنید. املت شما در کمتر از یک دقیقه آماده است.

 

2 خوراك عربی

در بسیاری از کشورهای عربی مانند سوریه و عراق، اوایل بهار ، سوپ حریره به عنوان غذایی مفید در مهمانی ها سرو می شود. سفره سوری ها معمولا با غذاهایی مانند نموره که نوعی حلواست، کباب بادمجان، باقلا، حمص، تبوله ، کوفته بلغور تزئین و از مهمانان پذیرایی می شود.

 

مواد لازم برای پخت سوپ حریره

 

یک سوم فنجان آرد، یک دوم فنجان لوبیای سفید، 400 گرم گوشت بره، دو عدد پیاز بزرگ خردشده، یک چهارم قاشق غذاخوری زعفران، دو  قاشق چای خوری کره، دوقاشق چای خوری نمک، نصف فنجان عدس، نصف فنجان جعفری، یک سوم فنجان برنج، یک عدد لیمو ترش تازه، یک و نیم فنجان گوجه فرنگی خرد شده، یک قاشق چای خوری فلفل قرمز، یک چهارم فنجان گشنیز تازه و یک فنجان رشته فرنگی نیاز دارید. از آرد ذرت یا برنج هم در تهیه این سوپ می توانید استفاده کنید.

 

روش پخت

 

آرد را در یک فنجان آب حل کنید. عدس و لوبیاها را از شب قبل خیس کنید. گوشت بره، پیاز، زعفران و فلفل را  همراه با عدس، لوبیا و کره داخل قابلمه بریزید و به آن اضافه کنید و بگذارید مواد داخل آن به مدت دو ساعت یا بیشتر روی حرارت ملایم اجاق گاز بپزد. پس از پختن گوشت و لوبیاها، مایه آرد، کره، رشته فرنگی، جعفری و گوجه فرنگی را به سوپ بیافزایید و مراقب باشید تا سوپ خیلی غلیظ نشود. در صورت رقیق بودن می توانید کمی مایه آرد و آب به آن بیفزایید. در آخر مواد را در مخلوط کن بریزید تا سوپی یک دست به دست بیاید. گاهی اوقات هم سوپ حریره را با اسفناج و گشنیز سرو می کنند و معتقدند، سردردهای حاصل از تغییرات آب و هوا را می توان با این دستور غذایی برطرف کرد. گفته می شود اسفناج با گشنیز برای کاهش دردهای ناشی از سوء هاضمه و اختلالات دستگاه گوارش ، بسیار مفید است.

 

گردو خرما

شیرینی گردو خرما سرو شود که برای استقبال از بهار تهیه می شود، حاوی میزان زیادی فیبر و پتاسیم است.

 

مواد لازم برای 8 نفر

 

3 قاشق غذاخوری پودر نارگیل، 2 فنجان خرمای بدون هسته و له شده، یک چهارم فنجان گردوی بوداده و خرد شده.

 

روش پخت

 

2 قاشق غذاخوری پودر نارگیل را کف قالب بزرگی بریزید و سپس خرماها رابه آن اضافه کنید، باقی مانده نارگیل را با گردو مخلوط کنید و روی آن بریزد. این شیرینی را به شکل چارگوش با اندازه چهار در شش سانتیمتری برش زده و با چای نعناع از مهمانان پذیرایی کنید.

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *