پاتوق های بستنی خوران تهران

بستنی برای مردم دنیا دسر یخ زده است و برای ما خاطره هایی كه عصرهای كودكی مان را پر می كرد و حسابی سر حال مان می آورد. اینكه بستنی باعث سرخوشی آدم ها می شود ریشه علمی هم دارد. عصب  شناس ها می گویند خوردن بستنی موجب تحریك همان بخشی از مغز می  شود كه مسئول پردازش اطلاعات مربوط به شادی و سرخوشی در افراد است. حالا هر بستنی كه می خواهد باشد. چه آن بستنی هایی كه برای درست كردن شان شیر را می جوشاندند و در بشكه های آهنی و چوبی كه دورش یخ و نمك بود و با چوب یخ گیری می زدند پشتش، چه بستنی های پاستوریزه كه در دهه 60 ،دوران اوج خود را از سر گذراندند و نام های قیفی، كیم، آدمكی، آلاسكا، فالوده ای و بعدتر سالار و مگنوم را ماندگار كردند و چه امروز كه بستنی ها، فراوان به سبك ایتالیایی و كمتر به طعم آن در نقطه به نقطه هر شهری عرضه می شود. با نام هایی كه باید معنی آن را از فروشنده  بپرسیم و بی خیال قیمت  شویم تا یك بار امتحان شان كنیم.

 

وصف العیش

پاتوق های بستنی خوران!

اولین پاتوق های بستنی خوری همه ما بقالی های محله مان بود كه پول مچاله شده توی دست مان را به یكی از بستنی های داخل یخچال  تبدیل می كردند. حالا اما به هر جا بنگری! یك بستنی فروشی هست: نعمت، شاد، حاجی بابا، هفت چشمه و… آنقدر شعبه دارند كه بتوانید نزدیك ترین شان را انتخاب كنید، اما برای اینكه بتوانید بهترین و متفاوت  ترین طعم های بستنی را امتحان كنید به پاتوق های ما سر بزنید.

 

ایلیو/ ابر را گاز بزن!

 

بستنی های ایلیو بر پایه ژلاتو یا جلاتو درست می شود و بافت متفاوتی نسبت به همه بستنی هایی كه تا حالا خورده اید پیدا می كند. ضمن اینكه طعم دار كردن بستنی ها هم با اسانس نیست و شما موقع خوردن بستنی پسته یا زعفران طعم آشنای این دو را احساس می كنید و از تازگی شان لذت می برید. اگر گذرتان به ایلیو افتاد حتما بستنی لیمویی را امتحان كنید كه خوردنش مثل این است كه ابرهای سفید توی آسمان را گاز می زنید.

نشانی: ایلیو دو شعبه دارد یكی در پالادیوم و دیگری در مجتمع مدرن الهیه.

 

بونیتو/ دست ساز!

 

بستنی بونیتو یك تجربه جالب و سالم است. جالب است چون خودتان مواد تشكیل دهنده بستنی را از طعم دهنده ها تا درصد چربی شیر انتخاب می كنید و سالم است چون شیر و میوه  تازه بستنی شما را تشكیل می دهند، بدون هیچ افزودنی دیگر!

نشانی: خیابان ولی عصر، كوچه طاهری، مجتمع تجاری جام جم، فود كورت جام جم

 

بوران/ بمب نیتروژنی!

 

می گویند اولین بستنی نیتروژنی در ایران هستند و این را با شعبده  ای كه از میان ابر و مه بستنی می دهند به شما نشان می دهند. انتظار طعم بستنی های لبنی را  از بوران نداشته باشید و بدانید كه قرار است طعم تازه ای را امتحان كنید. در این نوع بستنی با نیتروژن مایع كه گازی كاملا خنثی است، مواد بستنی را منجمد می كنند. یادتان باشد ساعت كاری بوران از 4 بعد از ظهر تا 12 شب است.

نشانی: فلكه اول تهرانپارس، خیابان امیری طائمه،  بین رشید و باقری.

 

یوگوبری و سال سال/ ماستنی ها!

 

برای آنها كه موقع خوردن بستنی از حساب و كتاب كالری آن عذاب وجدان می گیرند ماست بستنی انتخاب خوبی است؛ چون چربی و قند كمی دارد. به علاوه باكتری های موجود در ماست كه درتركیب بستنی به كار می روند برای دستگاه گوارش مفیدند. ماست بستنی (Frozen Yogurt) نوعی بستنی است که با پایه ماست تهیه می شود و یكی از بستنی های پرطرفدار دنیاست. در ایران این طعم بستنی را می توانید با دو برند «یوگوبری» و «سال سال» امتحان كنید.

نشانی یوگوبری: صادقیه بزرگراه اشرفی اصفهانی نرسیده به پل همت – مجتمع تجاری تیراژه.

نشانی سال سال: بستنی سال سال در تهران چند شعبه دارد: بام تهران، پاسداران بین دشتستان هفتم و هشتم، روبروی باغ فردوس و فروشگاه هایپراستار در انتهای اتوبان شهید باكری.

 

سان ماركو:/ از ایتالیا!

 

در سان ماركو بستنی ها كم شیرین اند و طعم های متفاوتی دارند؛ بستنی های بدون شكر و خامه با طعم های بلواسكای، شكلات تلخ، نارگیل، دارچین، پنیر و شاتوت و تركیب شكلات تلخ و شاتوت. هرچند از بستنی مخصوص سان ماركو هم نمی شود گذشت، اما بهترین انتخاب برای یك روز تابستانی بستنی موخیتو است. از ما نشنیده بگیرید، اما مورد داریم كه بستنی های سان ماركو را با نان اضافه می خورند، چون فكر می كنند این طوری بیشتر می چسبد!

نشانی: خیابان قیطریه، روبروی پارك قیطریه.

 

بستنی ناصر/ نوستالژی بازی!

 

اگر بستنی سنتی را پر از زعفران،خامه و پسته دوست دارید حتما سری به ناصر بزنید. شاید هیچ آبمیوه بستنی فروشی   به بزرگی ناصر در تهران نباشد، بستنی فروشی قدیمی كه میز و صندلی زیاد و از همه مهم تر آب سرد كن دارد.

نشانی: خیابان پاسداران، بالاتر از میدان نوبنیاد، تقاطع بلوار شهید دستواره.

 

بررسی هفته

وقتی بستنی مفید است!

شاید شما هم همكلاسی تان را به یاد بیاورید كه جراحی لوزه كرده بود و بستنی شده بود خوراك هر زنگ تفریحش كه دكتر گفته باید بستنی بخورد و بعد حسرت همه بچه ها كه چه مریضی خوبی كه آدم مجبور است به خاطرش بستنی بخورد! دكتر ها می گویند درمورد جراحی هایی كه در دهان، گلو و مری انجام می شود، بستنی می تواند آزار بعد از عمل را كم كند و سرما باعث التیام شود. این اما تنها وقتی نیست كه بستنی مفید است. از آنجا كه بستنی كلسیم و فسفر دارد می تواند جایگزین مواد لبنی برای بچه هایی كه شیر و مشتقات آن را نمی خورند باشد. به شرط آنكه جای وعده اصلی را نگیرد. این خطایی است كه خیلی از بچه ها انجام می دهند و مثلا در راه مدرسه خودشان را به یك بستنی مشتی! مهمان می كنند. اگر از این خطا چشم پوشی كنیم، بستنی می تواند درباره آنهایی هم كه كمبود انرژی دارند جواب دهد.

 

با احتیاط بخورید!

 

از آنجا كه شیرینی، چربی و در مجموع كالری بستنی بالاست،  باید در خوردن آن احتیاط كرد، اما بعضی ها باید بیشتر هم احتیاط كنند:

كسانی كه بیماری های قلبی-عروقی و دیابت دارند باید در مصرف بستنی احتیاط كنند. میزان بالای قندهای ساده، میزان بالای اسیدهای چرب اشباع شده و انرژی بالایی كه دارد می تواند عواقب نامناسبی داشته باشد.

بیماران دیابتی می توانند هفته ای یك بار و هر بار یك فنجان بستنی بخورند.

بستنی فسفر بالایی دارد. افرادی كه مشكلات كلیوی یا مشكلات مرتبط با فسفر دارند باید در مورد مصرف بستنی دقت كنند.

كسانی كه مشكلات و آلرژی های تنفسی دارند، مخصوصا در فصل سرما. بستنی های صنعتی، به دلیل هوایی كه در آنها وجود دارد سرمای كمتری دارند و می توانند ضرر كمتری داشته باشند. برای آنها كه قصد كاهش وزن دارند بستنی انتخاب خوبی نیست، اما برای آنها كه دنبال برنامه ای برای افزایش وزن می گردند می تواند به عنوان یكی از منابع دریافت كالری در نظر گرفته شود. البته اگرجایگزین وعده اصلی نشود.

بستنی هایی كه كاكائو دارند بیش فعالی را در بچه ها تشدید می كند.

بچه هایی كه به جای وعده های اصلی هله هوله می خورند، بستنی خوری این وضعیت را تشدید می كند.

 

رسپی

بستنی در خانه

شما هم فكر می كنید درست كردن بستنی در خانه به دردسرش نمی ارزد؟ درست  است، اما بستنی هایی هم هستند كه به چشم به هم زدنی درست می شوند و فرقی با بستنی های موجود توی بازار ندارند. مثل شربت آبلیموی غلیظ كه جان می دهد برای تبدیل شدن به بستنی یخی. یك بستنی یخی و یك بستنی غیر یخی هم برای تان داریم.

 

بستنی یخی!

 

اگر بخواهید كمی خلاقیت به خرج دهید و طعم بستنی ها را فراتر از شربت های یخ زده ببرید، طبق این دستور بستنی ها را با شیر و شكر تركیب كنید.

 

چی لازم داریم؟

 

توت فرنگی ریز خرد شده: یک پیمانه/ شیر پاستوریزه یا جوشیده سرد: نصف پیمانه/ وانیل و شكر: كمی

 

چطوری درست كنیم؟

 

توت فرنگی، شیر، وانیل و شکر را در غذاساز یا مخلوط كن هم بزنید و در لیوان های یك بار مصرف بریزید و در فریزر بگذارید. وقتی هنوز كاملا یخ نبسته اند چوب  بستنی یا قاشق های كوچك یك بار مصرف را داخل لیوان ها بگذارید. وقتی مواد كاملا یخ زدند، بستنی های یخی آماده اند. با بچه ها نوش جان كنید. اگر در این تركیب میوه را حذف كنید بستنی درست كرده اید كه هنر دست مادرهای مان بود.

 

بستنی غیریخی!

 

این یكی بستنی، كلی خواهان دارد، چون شیرینی و چربی ندارد و خوراك رژیم دارهاست. یك بستنی ساده فقط با مشاركت میوه!

 

چی لازم داریم؟

 

موز و بلندر

 

چطوری درست كنیم؟

 

تا با چشم های تان نبینید باور نمی كنید كه مواد لازم این بستنی این قدر مختصر است. پس، موزها را به صورت حلقه های نازك برش بزنید و فریز كنید. سعی كنید این كار را یك روز قبل انجام دهید. این برش زدن خیلی مهم است و  یخ زده موزهای له شده و كامل به دردتان نمی خورد. موزها باید این قدر یخ زده باشند كه هر كدام از حلقه ها را كه توی دست بگیرید بشكند، نه اینكه تا یا له شود. موزها را توی غذاساز، بلندر یا مخلوط كن بریزید. فقط مهم است كه دور موتور دستگاه بالا باشد وگرنه قبل از درست شدن بستنی بوی سوخته آن درمی آید. دستگاه را كه روشن كنید موزها تبدیل به پوره می شوند. محتویات ظرف را هم بزنید و دوباره دستگاه را روشن كنید. در چند ثانیه پوره ها به خمیر موز تبدیل می شوند. این خمیر را هم بزنید و دوباره دستگاه را روشن كنید و این كار را آنقدر انجام دهید كه خمیر موز بدون زحمت توی دستگاه بچرخد. كم كم رنگ موزها سفید می شود و بافت كشدار و خنكی به شما می دهد. بستنی سالم و كم كالری شما به همین راحتی آماده شد. می توانید هر میوه دیگری را به موز اضافه كنید یا حتی پودر كاكائو و قهوه را برای طعم های جدید امتحان كنید، اما هیچ وقت موز را حذف نكنید؛ چون بافت شبیه بستنی كار كسی نیست جز جناب موز!

 

بستنی سرخ كرده!

 

به نظرتان همنشینی یخ و آتش غیرممكن است؟ نمی شود بستنی را سرخ كرد؟ چرا آستین بالا نمی زنید و امتحان نمی كنید؟

 

چی لازم داریم؟

 

بستنی: 400 گرم/ كورن فلكس خرد شده: دو لیوان/ پودر نارگیل،گردو، بادام، بادام زمینی یا بیسكوییت: یك لیوان/ تخم مرغ: یك عدد/ شكر: دو قاشق غذاخوری/ وانیل: یك قاشق چای خوری

 

چطوری درست كنیم؟

 

بستنی  را بگذارید فریزر تا یخ بزند، چقدر؟ هرچقدر بیشتر بهتر، اما حداقل دو ساعت.  البته قبل از این كار مطمئن شوید كه شكل گرد و  اسكوپ دارند. نوع بستنی هم به خودتان بستگی دارد. كورن فلكس همان خوراكی هایی است كه می ریزند توی شیر و می خورند، نمونه اش را حتما در كارتون ها و فیلم های خارجی دیده اید. ایرانی اش هم می شود یك چیزهایی مثل برشتوك ذرت كه توی بازار هست. خلاصه كورن فلكس را با هر چه دم دست تان بود خرد كنید. پودر نارگیل یا بادام یا گردو یا پودر بیسكوییت را هم اضافه كنید. یك خبر خوب! اگر كورن فلكس پیدا نكردید همین پودر بیسكوییت هم كارتان را راه می اندازد، اما بستنی سرخ كرده اصل نمی شود!حالا اسكوپ های بستنی یخ زده را توی مخلوط كردن كورن فلكس بغلتانید و نیم ساعت دیگر بگذارید توی فریزر. زمانش بیشتر شد هم اشكالی ندارد. تخم مرغ، وانیل و شكر را هم بزنید تا خوب مخلوط شوند. توپ های كاور شده بستنی را یكی یكی اول توی تخم مرغ و بعد توی مخلوط كورن فلكس بزنید و مطمئن شوید همه جای بستنی با این مواد پوشیده می شود؛چون هر روزنه ای می تواند بستنی شما را در روغن شناور كند! اگر  دوست دارید كه كاور ضخیم تری داشته باشید این مرحله را چند بار تكرار كنید. حالا دوباره توپ ها را یك ساعتی بگذارید توی فریزر. می توانید این كار را فردا هم ادامه دهید! اما به هر حال نوبت به قسمت هیجان انگیز كار می رسد: سرخ كردن! توی یك ظرف كوچك با عمق زیاد روغن بریزید طوری كه روی اسكوپ را بپوشاند و بگذارید روغن حسابی داغ شود. حالا یكی از اسكوپ های یخ زده را آرام بیندازید توی روغن. فقط 30 ثانیه طول می كشد تا طلایی شود. بستنی سرخ كرده آماده است!

 

شعبده بازی

یكی بود، یكی نبود

 

ممد ریش، اكبر مشتی، كریم یخی و دیگران…

 

اشتیاق اینكه ما در كاری اولین بوده ایم و انحصار یك اتفاق همه گیر در دستان ماست، باعث می شود چیزهای طنزآلودی به تاریخ نامكتوب اضافه شود. شاید شما هم داستان بدون سند نامگذاری بستنی و از آن جالب تر «آیس كریم» را شنیده باشید. این ادعا می گوید: «فردی به نام کریم باستانی ملقب به کریم یخ فروش، پسر جوانی از شهر ری در بازار آن زمان (خیابان جمهوری امروز) بساط یخ فروشی داشت. از جمله مشتریان غالبا دائمی کریم، کارمندان سفارت انگلستان در همان حوالی بودند. کارمندان برای کریم که انگلیسی بلد نبود نام کریم یخی یا همان آیس کریم را برگزیدند. در اواسط درگیری های دوران مشروطیت! کریم با مخلوط كردن شیر، یخ، زرده تخم مرغ، گلاب و شیره ملایر اولین بستنی تاریخ بشریت را ساخت! که مورد استقبال اهالی بازار و همسر سفیر انگلیس قرار گرفت. مغازه ای در همان حوالی توسط سفیر انگلیس به کریم اهدا شد که بر سر در آن به زبان انگلیسی اسم فامیل کریم (باستانی) bastani نوشته شده بود که ایرانی ها به اشتباه بستنی می خواندند! در زمان افتتاح فروشگاه سفیر انگلیس به احترام كریم، نام محصول را آیس كریم گذاشت.» این روایت مدعی است «سال ها بعد کریم با یکی از کارمندان سفارت انگلیس به نام الیزابت بسکین رابینز ازدواج کرده و به انگلستان و بعد از آن به آمریکا مهاجرت می کند.»این آخری هم لابد به افتخار بستنی فروشی زنجیره ای آمریكایی و جهانی بسكین رابینز (Baskin-Robbins) به این رویاپردازی اضافه شده. برای این طنز و تخیل منبعی هم این طرف و آن طرف نوشته شده، منبعی كه هیچ وقت نمی توانید آن را پیدا كنید.

داستان واقعی اما چیز دیگری است و حتی اولین بستنی فروش تهران، اكبر مشتی نیست. سیر تاریخی بستنی را شرمین نادری برای برنامه صد برگ این طور نوشته:«120 سال پیش در چنین روزهای گرمی بستنی فروش مشهور تهرانی را به نظمیه می برند تا بابت بستنی هایش استنطاقش كنند. چرا؟ چون نظمیه چی ها معتقد بودند كه چیزی توی بستنی هایش ریخته كه مردم شهر را پررو كرده است. بگذار یك جور دیگر تعریفش كنیم. از گرما بگوییم و تبی كه می زند به مغز و خطر خوردن آن بستنی زعفرانی خنك خامه دار با پالوده ترش و شیرین شیرازی. بستنی هایی مثل همان بستنی های صد سال پیش كه با ثعلب و یك رطل شكر می سازند و تویش سخاوتمندانه هل و گلاب می ریزند و با یخ های گنده دست ساز خنكش می كنند و خامه های درشت و طعم دارش را از سرشیر تازه می گیرند. بعد هم البته توی كاسه كنگره دار بلوری می ریزند و كنارش یك دانه قاشق نقره ای كوچك می گذارند. تاریخ می گوید: میرزا رضای كرمانی، همان قاتل زخم خورده ناصرالدین شاه روزپنجشنبه 11 اردیبهشت 1275 شمسی، می رود دكان 4 دهنه ممد ریش، تنها بستنی فروشی شهر و حسابی بستنی می خورد؛ یعنی درست قبل از كشتن شاه و فردایش هم راه می افتد می رود شاه عبدالعظیم و هفت تیر می كشد و شاه را ترور می كند. حالا ماموران بسیار باهوش شاه ممد ریش بخت  برگشته را می گیرند و بازجویی می كنند، خدا می داند چرا. تكلیف میرزا رضا معلوم است. سال ها از كامران میرزا، پسر ناصرالدین شاه طلب داشته. عوض دادن طلبش فلكش كرده اند. انداختنش به زندان و پاپوش برایش دوخته اند و زندگی اش را سیاه كرده اند. بعد هم كه از زندان درآمده، دیگر معلوم است توی دلش چه می گذرد. همین هم هست كه می رود سراغ مردی كه به قول خودش ریشه درخت ظلم است.

میرزا رضا می خواسته یك مملكت را نجات بدهد، تیر انداخته و شاه را كشته. خب، حالا چرا ماموران بستنی فروش را می گیرند و فلك می كنند، جل الخالق! كسی نمی داند. فقط همه جای تاریخ نوشته اند ماموران ممد ریش را زدند و پرسیدند: توی بستنی ات چه ریختی كه یك شال فروش فقیر جرات كرد شاه را بكشد. ممد ریش بدبخت هم گفت: من روزی هزارتا بستنی می فروشم، این جوری كه تهران پر از قاتل است.

حالا می گویند ممد ریش سال ها بعد از روزی كه میرزا رضا بستنی می خورد و شاه را شكار می كرد زنده بود و بستنی هایش را بین دو تا نان مخصوص معروف به نان حصیری می فروخت. یك مرد هیكل داری بود با محاسن سیاه كه مغازه ای در جنوب شهر داشت و از دروازه شمیران تا تجریش، هر كسی كه دستش به دهنش می رسید، مزه بستنی اش را چشیده بود و خوانده بود: از اینجا تا به شمرون تا به تجریش/ نخوردی بستنی ممد ریش.

گرچه خودمانیم، ما قبل از آن بستنی ها كه ناصرالدین شاه با خودش از سفر فرنگ آورد دهن گیره های سرد دیگری هم داشتیم، اسم شان بود: برف و شیره و گاهی هم به آن می گفتیم برف تشو؟ برف های تمیزی كه مردم در كاسه بلور جمع می كردند و با مربا، شیره، عسل و گلاب نوش جان می كردند یا همین فالوده شیراز یخ و خوش طعم. اما هر چه بود بستنی های جدید آمد توی زندگی مردم و بستنی چرخی آمد با چهار چرخ شكیل رنگ اش با نقاشی های در و دیوار و پیشخوان نیم دایره ای  و بعد هم دستفروش ها آمدند با بستنی اكبر مشتی كه در آشپزخانه مظفری بستنی ساختن یاد گرفته بود و در بستنی اش زعفران می زد و این بستنی پر خامه و زرد امروز را در كوی و بازار ایران باب كرد. همان بستنی كه از رجال مملكتی گرفته تا سفرای خارجی مقیم تهران و مردم ساده شهرستان، فرمانداران و خان زاده ها عاشق طعم خوشمزه ایرانی اش شدند و تابستان شان را با طعم زعفرانی اش شروع كردند. «نوبر بهاره بستنی/ نوبر بهار آوردم/ جیگر و جلا می ده بستنی/ پُرِ هل و گلابه بستنی»

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *